Świeżutki chleb jest podstawą śniadań. Czy konieczne jest codzienne, poranne chodzenie do piekarni, aby mieć go na swoim stole? Nie. By jak najdłużej cieszyć się smakiem chleba, wystarczy zadbać o warunki jego przechowywania. W czym najlepiej trzymać chleb? W tradycyjnie w chlebaku, a może w worku? Wybierz najlepsze rozwiązanie.
Przechowywanie chleba w chlebaku
Chlebak jest przedmiotem znanym i używanym od lat. W sklepach dostępne są chlebaki o różnych rozmiarach, kształtach oraz wykonane z różnego rodzaju materiałów. To na tę ostatnią cechę warto zwrócić największą uwagę. Jedną z opcji są chlebaki wykonane z naturalnych materiałów. Zwykle są to chlebaki drewniane i bambusowe. Zapewniają bardzo dobre warunki do przechowywania chleba, pochłaniają wilgoć i w pewnym stopniu chronią także przed wysychaniem.
Drugi popularny w ostatnim czasie typ chlebaków to te wykonane ze stali i metalu. Są one odporne na uszkodzenia, lekkie i stylowe. Niestety nie pochłaniają wilgoci, a dodatkowe ustawienie w ciepłym miejscu może potęgować pojawienie się pleśni.
Najgorszą opcją są chlebaki plastikowe. Nie zapewniają one cyrkulacji powietrza, przez co pieczywo szybko pleśnieje. Dodatkowo są delikatne i łatwo je uszkodzić.
Worek lniany na chleb – dlaczego warto?
Przechowywanie chleba w worku lnianym jest idealną alternatywą dla chlebaka. Rozwiązanie to sprawdzi się zwłaszcza w kuchni o niewielkiej powierzchni roboczej, gdzie brakuje miejsca na jego ustawienie. Worek lniany na chleb w przeciwieństwie do foliowej torebki zapewnia odpowiednią cyrkulacją powietrza oraz odpowiedni poziom wilgoci w swoim wnętrzu. Dodatkową jego zaletą jest łatwość utrzymania w czystości. Tego typu worek wystarczy jedynie raz na jakiś czas wyprać.
Którą opcję w takim razie wybrać? Jeśli masz wystarczającą ilość miejsca w kuchni, zawsze możesz umieścić tam chlebak. Worek lniany na chleb jest tanim i równie korzystnym rozwiązaniem. Czasami warto rozważyć połączenie obu rozwiązań. Wówczas worek może służyć jedynie do przechowywania nadmiaru pieczywa. Można również umieszczać w nim chleb, a dopiero potem wkładać go do chlebaka. Takie podwójne opakowanie dodatkowo zabezpieczy pieczywo przed wysychaniem. Jeśli jednak w grę wchodzi mała kuchnia, to najlepszym wyjściem będzie skorzystanie z worka, który zmieści się do każdej szuflady.